. Lösemi nedir ve belirtileri nelerdir ? | Prof. Dr. Ali Zahit BOLAMAN

Lösemi nedir ve belirtileri nelerdir ?



 

                             LÖSEMİ NEDİR

·        Lösemi kemik iliğinde uygunsuz kan yapım sonrası kan dolaşımında hastalıklı hücrelerin ortaya çıkması sonucu oluşan hastalığa verilen isimdir.

·        Lösemiler köken aldığı hücrelere göre akut myeloid (AML) veya akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve ortaya çıkma şekillerine kronik myeloid (KML)veya kronik lenfositik lösemi (KLL) olarak adlandırılır.

·        Akut lösemiler: Klinik belirtilerin hızla başlar. AML ve ALL olarak  sınıflandırılır.

·        Kronik lösemiler: Klinik seyir daha yavaş seyreder. Başlıca KML ve KLL’dir.

 

                             LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR

·        Hastalığın akut veya kronik olmasına göre değişir. Akut lösemilerde günler-haftalar içinde ortaya çıkan halsizlik ön plandadır, kişi kendini iyi hissetmez. Vücudun değişik bölgelerinde deri içine kanama olabilir. Akut lenfosittik lösemide lenf bezleri ve karaciğer-dalakta büyüme oluşabilir.

·        Kronik lösemilerde hastalık tesadüfen bir başka tetkik yaptırırken hastada lökosit sayısında yükseklik saptanması ile konulabilir.

·        Kronik myelositer lösemili hastalarda dalak genellikle büyümüştür. Kronik lenfositer  lösemili hastalarda başlangıçta bir belirti yok iken  ileri dönemlerde lenf bezleri, karaciğer ve dalak büyümesi, kansızlık veya Trombosit sayısında azalma gözlenir.