. Arteryel Tromboz | Prof. Dr. Ali Zahit BOLAMAN

Arteryel Tromboz



 

ARTERYEL TROMBOZ

·        Arter (atardamar) içinde pıhtı gelişmesidir. Bu durum damar duvarına kan içindeki yağ, protein, kalsiyum, pıhtılaşma proteinleri, trombositlerin birikerek damarı tıkamasıdır. En iyi bilinenlerden bir tanesi koroner kalp hastalığıdır.

 

·        Tıkalı damar nedeni ile doku beslenemez. Oksijensiz kalır. Kendini ağrı ile gösterir (anjina). Eğer damar tıkanıklığı bacaklara giden atardamarlar içinde olur ise hasta yürüdüğü zaman yeterli kan ihtiyacını karşılayamaz bu nedenle de hasta topallar. Yürümesine ara vermek zorunda kalır.

 

·        Arteryel embolilerde genellikle kap içinde bulunan pıhtının damar içine atılması söz konusudur. Eğer pıhtı kol veya bacak damarlarına ulaşır ise bu takdirde kısa sürede kol veya bacakta şiddetli ağrı, başlangıçta solukluk, daha sonra morarma ortaya çıkar. Eğer kısa sürede müdahele edilmez ise pıhtı nedeni ile kan desteği alamayan organda  gangren  gelişir. Organ kaybedilir. Pıhtı atma beyin damarlarına olur ise kişide felç tablosu ortaya çıkar. Eğer  barsakları besleyen damarlara pıhtı atıldı ise  şiddetli karın ağrısı gelişir.

 

·        Arteryel trombozun tedavisi genellikle korunmadır. Özellikle kalp ritm bozukluğu olan hastalarda kanın pıhtılaşmasına önlem alınır. Bu amaçla Coumadin veya Rivoroxaban (Xarelto) Dabigatran (Pradaxa), apiksaban (Eluquis) kullanılır.