. B12 vitamin eksikliği | Prof. Dr. Ali Zahit BOLAMAN

B12 vitamin eksikliği




 

·          B12  vitamini vücutta kan hücrelerinin DNA sentezi için gereklidir. Ayrıca sinir kılıfında yer alır.

·            Günlük gereksinim 2-3 mikrogramdır. Ortalama olarak günlük diyette 5-30 mikrogram B12 vitamini vardır. Et ve balık başta olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Bitkisel gıdalarda bulunmaz. İnce barsaklardan emilir. Emilim olabilmesi için mideden salgılanan intrensek faktör adı verilen proteine gereksinim vardır. İntrensek faktörün yapılamadığı bazı hastalıklarda B12 vitamin’in emilimi gerçekleşememektedir.

·       B12 vitamini insanlarda 3-5 mg olarak  depo edilmiş şeklide bulunur. Bu nedenle eksikliğinin oluşabilmesi için en az 5-6 yıl gereklidir. Anemi olmaksızın da B12 vitamin eksikliği olabilir.  B12 vitamin eksikliği genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Mide ameliyatı geçiren hastalarda sıktır.

·       B12  vitamin eksikliği kendini iki şekilde gösterir. Bir tanesi ve en sık olanı anemidir. Diğer ise nörolojik belirtilerdir. Bu kişilerde ayrıca vitiligo, troidit gibi ilave bağışıklık sistemi hastalıkları da sık olarak bulu nur. Anemi kendini diğer anemiler gibi halsizlik, küçük işlerle ortaya çıkan yorgunluk hissi, uyuklama, çarpıntı, dilde yanma, tat alma güçlüğü, vücutta uyuşma-yanma hissetme,  konsantrasyon bozuklukları, iğne batar gibi hissetme, karıncalanma, hafız güçlükleri, ileri formlarda dengesizlik ile gösterebilir.

·       Hastalarda yüz soluktur, kilo kaybı görülebnilir, gözlerde hafif sararma oluşabilir. Dil kızarıktır.  Serum B12  vitamin düzeyinin olması hastalık için yol gösterici olabilir. Ancak hastalarda serum B12  vitamin düzeyi normal veya yüksek de olabilir.